Lowara pompen Nederland, FHE FHF ESV EHMSurging binnen Centrifugaal pompen


NPSHr, ofwel Nett Positive Suction Head required wordt altijd door een producent van pompen geplot in een karakteristiek. Deze curve is volgens de ISO9906 een weergave van 3% verlies van de opvoerhoogte van de pomp. NPSHr wordt dan ook wel NPSH3 genoemd. Er zijn ook mogelijkheden om een centrifugaal pomp te laten testen met een NPSH1, dus met 1% daling van de opvoerhoogte.
De daling wordt gemeten door de capaciteit op een punt vast te zetten en vervolgens de zuigdruk steeds verder te knijpen tot er 3% daling van de druk aan de perszijde is gemeten. Er wordt telkens  bij verschillende constante capaciteiten gemeten  (standaard vaak 5 punten op een pomp karakteristiek).Wanneer je in de praktijk minder capaciteit nodig blijkt te hebben en je zakt als het ware op de NPSH curve dan loop je het risico het zogenaamde surging gebied in te komen. Surging is het beste te omschrijven als zijnde bubbels van lucht die de plek van water innemen.

Wanneer je in de praktijk minder capaciteit nodig blijkt te hebben en je zakt als het ware op de NPSH curve dan loop je het risico het zogenaamde surging gebied in te komen. Surging is het beste te omschrijven als zijnde bubbels van lucht die de plek van water innemen.

Om te voorkomen dat surging plaatsvind is het van belang om de zuigcondities zo veel als mogelijk gelijk te houden, met andere woorden, ook al is er op NPSHr karakteristiek van de producent een lagere NPSHr nodig om de pomp goed te laten functioneren, beter is de NPSHr bij een hogere capaciteit aan te houden. Waar vaak geen rekening mee gehouden wordt is dat bij de shut-off head (opvoerhoogte bij 0 debiet, ook wel dooddruk), de NPSHr weer toeneemt. Als een pomp dus in het veld getest wordt en men wil controleren of de shut-off head daadwerkelijk gehaald kan worden, dan moeten de NPSHr condities wel ruim voldoende zijn.
Ontkom je er niet aan om de NPSHr maar minimaal aan te kunnen houden en je zit in het surging gebied, dan kan het een overweging zijn om een zogenaamde inducer toe te passen. Deze zorgt voor een verhoging van de beschikbare NPSH, hij verhoogt als het ware de aanzuigdruk zodat de waaier de drukval kan overwinnen. Een inducer van premium fabrikanten kan normaliter de helft van de benodigde NPSH bereiken. Dus stel de pomp heeft een NPSHr van 6 meter, uitgevoerd met een inducer heeft de inducer slechts een NPSHr van 3 meter nodig.
Emailadres Vogel Pumpen en Xylem Lowara
Tel: 074-3030504
Email: info@wdapompen.nl
WYSIWYG Web Builder